Ennen keilaamisen aloittamista

Home / Ennen keilaamisen aloittamista

Ensimmäinen artikkeli, jonka päätimme tälle sivustolle kirjoittaa, on keilailusta yleisesti. Millaista keilailu itse asiassa on? Mikä pelissä on tavoitteena? Millä välineillä keilataan?

Mikäli olet keilannut useastikin, ei tämä teksti todennäköisesti tarjoa sinulle kovinkaan paljon uutta tietoa. Toisaalta kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että on monia sellaisiakin pelaajia, jotka tykkäävät kyllä käydä heittämässä palloa radalla, mutta eivät itse asiassa tunne lajin saloja tai sääntöjä kovinkaan hyvin. Samaa voi sanoa keilailun lisäksi monista muistakin lajeista. Esimerkiksi yllättävän harva jääkiekon tai jalkapallon ystävistä loppujen lopuksi tietää paitsiosäännön perusteet ja sisällön. Itse asiassa monikaan ei jalkapallossa edes tiedä, millä perusteella pelissä annetaan kulmia tai maalipotkuja. Nämä asiat tuntuvat osalle meistä aivan selvältä pässinlihalta, mutta kaikki eivät hahmota maailmaa samalla tavalla. Osa keskittyy myös keilailussa nimenomaan siihen pallon heittämiseen ja keilojen keskelle osumiseen ilman suurempaa tietoa pistelaskun saloista.

Tässä artikkelissa luomme katseen pääasiassa keilailuvarusteisiin ja tekniikan merkitykseen.

Keilapallon ja -kenkien valitseminen

Aivan ensimmäinen asia, mitä pelaajan tulee keilahallille saavuttuaan tulla, on jättää omat kengät ja päällysvaatteet narikkaan tai erillisille siihen tarkoitetulle alueelle. Tämän jälkeen pelaaja yleensä käy kertomassa asiakaspalvelijalle, että hänellä oli ratavaraus nimellä se ja se. Tämän jälkeen asiakaspalvelija ohjeistaa pelaajat radalleen ja veloittaa mahdollisen kenkä- ja ratamaksun pelaajilta. Jos pelaajilla on omat oikeat keilauskengät, ei kengistä tarvitse luonnollisestikaan maksaa vuokraa. Millä tahansa ulkokengillä tai kumisaappailla ei kuitenkaan saa radan viereen mennä, vaan pelaajalla tulee olla asiaan vihityt kengät, joita ei käytetä muualla.

Mikäli pelaajalla ei ole omia keilauskenkiä mukana, tulee hänen maksaa vuokra, joka on yleensä 2 euron suuruinen. Tämän jälkeen pelaaja valitsee itselleen sopivat kengät suuresta kenkähyllystä, jossa koot menevät nykyään varsin suuriin asti. Suosittelemme valitsemaan tarpeeksi suuret kengät, sillä kenkien on parempi olla hieman isot kuin todella tiukat. Tällä tavoin keilailu säilyttää viihdyttävän ja virkistävän vaikutuksensa paremmin.

Seuraava keskeinen valintatilaisuus on oman keilapallon valitseminen. Mieluiten olisi hyvä, mikäli pelaajalla olisi keilatessaan käytössä kaksi keilapalloa, jolloin toisen voi ottaa käyttöön silloin, kun ensimmäinen pallo on vielä palautusautomaatissa tulossa. Tällä tavoin peli pysyy jouhevana ja nopeatempoisena, eikä turhaan odotteluun menee minuuttitolkulla ylimääräistä aikaa. Pallot kannattaa kuitenkin valita huolella, sillä niissä on suuria eroja. Palloja löytyy noin 3–7-kiloisia, joten erot ovat isoja. Pallojen painot on yleensä ilmoitettu paunoissa väliltä 6–14.

Mikäli valitset liian suuren ja painavan pallon, saattaa pallon käsittely hankaloitua. Liian painavalla pallolla on nimittäin hankalampi tähdätä, ja iso pallo vaatii suurempia voimia. Sen sijaan liian pienellä pallolla pelaamisessa on se ongelma, että pallo ei välttämättä ole optimaali kaatamaan keiloja yhtä räjähtävästi. Silti suosittelemme käyttämään palloa, jolla pystyy tähtäämään, sillä tähtääminen on lopulta tärkeämpää kuin räjähtävä voima. Liian painava pallo myös helposti väsyttää kättä, jolloin pidemmät pelisessiot voivat väsyttää pelaajan. Yksi rajoittava tekijä palloissa on myös niiden reikien koko, sillä jotkut hyvän painon pallot saattavat esimerkiksi sisältää liian pienet reiät. Jos et saa sormia kunnolla pallon sisään, on keilaaminen mahdotonta.

Emme voi liiaksi korostaa oikean pallon valitsemisen tärkeyttä. Harmillisen harvat keilaavat niin, että he vaihtavat palloa aivan jatkuvasti ja ottavat sen, joka seuraavaksi palautuslaitteessa odottaa. Tällä tavoin kuitenkin hankaloitat pelaamista itsellesi huomattavasti, sillä eri palloilla tulee pelata eri tavalla. On siis kannattavaa pysytellä parissa hyvässä pallossa, jolloin sama tähtäys ja voima toimii joka kerta.

Keilailutekniikka

Keilailutekniikka on aiheena hyvin vaikea, eikä meilläkään suoranaisesti ole kovinkaan helppoja ohjeita asiaan. Hyvää keilaamista on kuitenkin sellainen, että menet oikeaan kohtaan aloittamaan askelesi. Tämä kohta on merkitty radalle pisteillä. Tässä kohtaa sinun kannattaa seisoa ennen radan antamaan lupaa heittää pallo. Pallo kuuluu nostaa oikealla ja vasemmalla kädellä lähelle leukaa, minkä jälkeen aloitetaan käveleminen kohti heittopaikkaa. Oikea käsivarsi tekee rytmikkään heilautuksen taaksepäin ja sitten takaisin eteen. Käden on hyvä olla suorassa, silloin kun pallo irrotetaan, sillä sillä tavoin myös pallon liike jatkuu suoraan eteenpäin. Yksinkertaisin tapa opettaa näitä asioita on ehkäpä laittaa alle Youtube-video. Ota siis mallia Youtuben videoista.

Älä ylpisty

Yksi tärkeä neuvo keilaamiseen on välttää ylpistymistä. Varsin monet pelaajat innostuvat onnistuneista suorituksistaan niin paljon, että he olettavat osaavansa keilata täydellisesti vastedes. Totuus kuitenkin on, että keilaamista ei opita hetkessä, vaan siinä parannutaan pitkäjänteisen harjoittelun seurauksena vähän kerrallaan. Se, että saat ensimmäisellä heitolla täyskaadon ja näin ollen aloitat sarjan täydellisesti, ei tarkoita, että osaisit nyt kaiken tarvittavan. Eikä sekään riitä, että saat kaksi tai kolme onnekasta kaatoa peräkkäin. Voi nimittäin hyvinkin olla, että seuraavat viisi heittokertaasi menevätkin sitten penkin alle tai pahimmassa tapauksessa heität jopa muutaman rännin.

Keilahalleissa näkee myös usein henkilöitä, jotka ylpistymisensä myötä alkavat neuvoa kanssapelaajiaan. “Tee niin ja tee näin”, he sanovat kuin olisivat täydellisiä heittäjiä. Tekniikka heittäessä on melko lailla vapaa, mutta silti jotkut niin sanotut puristit ja “oikeilla” tavoilla heittävät käyvät usein neuvomaan pelaajia, jotka heittävät omalaatuisilla tavoilla – vaikka he heittäisivät “oikeita” tekniikkoja noudattavia paremmin! Tässä lajissa puhuvat kuitenkin pääasiassa suoritukset ja korkean pisteen sarjat, eivät niinkään tyylipuhtaat suoritukset. Tosin tyylipuhtaat suoritukset osoittavat usein, että pelaajalla on kokemusta lajista, joten eivät nekään tietystikään mikään naurun asia ole.