Hinnat

Home / Hinnat

Terve taas yhden artikkelin pariin! Tällä kertaa luomme ainoastaan nopean katsauksen siihen, mitä keilaaminen hupina oikein kustantaa. Yhtenä lajin heikoimmista puolista voidaan nimittäin pitää korkeaa hintalappua. Tavalliselle työssä käyvälle ihmisille hinnat eivät ehkäpä ole suuria, mutta jos keilaamaan haluaa useammin, alkaa hintaa kertyä. Mekin pitkään keilanneena porukkana olemme törmänneet siihen, että välillä porukkaa jää pois keilailusta silläkin syyllä, että rahat tuppaavat olemaan tiukilla. Tämä on kuitenkin surullinen asia, sillä keilailu on ennen kaikkea liikuntaa ja hauskaa ajanvietettä, joista kenenkään ei pitäisi tieten tahtoen jäädä – tai joutua jäämään – paitsi.

Ratavuokra

Keilailu on kuitenkin hinnaltaan siinä mielessä kohtuullista, että suuria investointeja se ei vaadi. Esimerkiksi minkäänlaista keilailuasua tai muita välineitä ei tarvitse hankkia. Samalla tavoin myös pallot ja kengät saa aina hallilta, joskin kenkävuokra maksaa yleensä noin kaksi euroa parilta yhden keilailusession ajaksi. Suurin hinta siis lopulta kertyy ratavuokrista.

Ratavuokran tuntihinta riippuu monestakin asiasta. Ensinnäkin tietystikin vaikuttaa paikkakunta – eri paikkakunnilla keilailu voi olla halventaa tai kalliimpaa kuin muualla. Esimerkiksi Helsingissä keilailu on melkoisen kallista, mutta yhtä lailla pienen paikkakunnan ainoalla keilahallilla voi olla suuret hinnat. Toinen vaikuttava tekijä on kellonaika ja viikon päivä. Monesti viikonloppuajat ja ilta-ajat ovat kaikista kalleimpia, ja nämä yhdessä jo sellaisia, että moni käy ennemmin arkipäivänä tai arki-iltana mahdollisuuksiensa mukaan. Kyse on tietenkin kysynnän ja tarjonnan lajista – viikonloppuisin ihmisillä on yleisesti ottaen eniten aikaa tällaisille ajanviettotavoille, joten luonnollisestikin sellaiset ajat ovat kalliimpia. Esimerkiksi opiskelijat pääsevät kuitenkin yleensä keilaamaan hieman halvempina aikoina aikataulunsa puolesta, vaikka useinkaan minkäänlaisia alennusryhmiä ei muutoin keilahalleilla ole. Tosin on tällaisiinkin tullut joskus törmättyä.

Viimeisenä ratavuokraan vaikuttaa tietenkin keilahallin sijainti ja oma päätäntävalta. Viime kädessä keilahalli itse säätää omat hintansa sen mukaan, mitä se uskoo pystyvänsä veloittaa. Esimerkiksi Helsingissä on vähintäänkin kolme keilahallia, joista yksi sijaitsee Töölössä, yksi Myllypurossa ja yksi Kampin kauppakeskuksessa. Et tarvitse paljonkaan päättelykykyä ymmärtääkseen, että keskeisellä paikalla Kampissa sijaitseva keilahalli veloittaa huomattavasti kovempia hintoja kuin mitä muut Helsingin keilahallit.

Missä hinnoissa pyöritään?

Keilaradan hinta voi olla suurin piirtein mitä tahansa noin 20 euron ja 60 euron väliltä. Spektrin alapään hintoja voidaan kutsua halvoiksi, kun taas yläpään hinnat alkavat olla jo suolaisia viikonloppuillan hintoja. Armollista näissä ratahinnoissa on se, että hinta jaetaan osanottajien kesken. Eli yhden pelaajan hinnaksi voi ryhmän koon perusteella tulla esimeriksi 7–20 euroa. Näitä hintoja voidaan pitää melko suurina, sillä ratavuokraan kuuluu rata ainoastaan tunniksi. Jos siis esimerkiksi vuokraat 40 euron radan tunniksi neljälle henkilölle, maksat käytännössä 10 euroa 15 minuutin keilaamisesta. Lähestulkoon euro per minuutti -hinta kuulostaa melko korkealta, ja sitähän se onkin. Mikäli puolestaan lähdet radalle yksin tai ainoastaan yhden kaverin kanssa, saat enemmän minuutteja, mutta hinta voi moninkertaistua.

Yleisesti ottaen on siis hyvinkin oikein sanoa, että keilailu on kallista hupia. Etenkin jos pelaaja päättää ottaa keilailun säännölliseksi harrastukseksi ja käydä hallilla vaikkapa 2–3 kertaa viikossa, nousevat hinnat hyvin nopeasti 100 euroonkin kuussa. Moni pelaajista tosin tyytyy käymään ainoastaan kerran tai kaksi kuussa, mutta toisaalta tuolloin pistemäärätkin pysyvät tavallisesti suhteellisen matalina. Kunnon kehittyminen lajissa kuin lajissa perustuu jatkuvaan harjoitteluun, eikä keilailu tässä suhteessa ole mikään poikkeus.

Mistä rahaa keilaamiseen?

Tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta me Keilailukanavalla olemme sitä mieltä, että keilailuharrastuksen ei pitäisi tyssätä siihen, että ihmisellä ei ole tarpeeksi rahaa – ja samaa voi sanoa mistä tahansa liikunnallisesta ja elämää oikeasti piristävästä harrastuksesta. Näin ollen olemme valmiita suosittelemaan lainan ottamista. Netissä on huomattavan paljon hyviä lainasivustoja, joilla saa lainoja maltillisilla koroilla. Monikaan meistä ei luonnollisestikaan pidä lainoista ja niiden ottamisesta, mutta silloin kun lainaa aiotaan käyttää liikuntaan ja näin ollen terveyden kohentamiseen, niin se kyllä kannattaa. Jotkuthan saattavat yhtä hyvin hyödyntää pikavippejä ja muita lainoja vaikkapa matkustamiseen, missä ei siinäkään toki sinänsä ole vikaa, mutta sellainen yli varojen menevä elämäntyyli voi kostautua. Tuntuu ikävältä istua vaikkapa Espanjan lämmössä juomassa kaunista drinkkiä, jos tietää, että matka on maksettu velalla. Joskus elämässä kuitenkin vaaditaan tällaisia ratkaisuja, eikä keilailussa tämä ilmiö ole läheskään niin paha, sillä lainaa ei tarvitse ottaa kuitenkaan kasapäin.

Suosittelemme tätä lainan ottamista pääasiassa siksi, että kuten sanoimme, olemme usein törmänneet ilmiöön, että joku ei tahdo lähteä keilaamaan rahanpuutteen vuoksi. Meistä liikunta – ja vieläpä tällainen sosiaalista elämää kohentava liikunta – on aina sen arvoista, maksoi sen sitten lainarahalla tai ei.