Keilailuvinkkejä

Home / Keilailuvinkkejä

Tervetuloa jälleen yhden Keilailukanava-postauksen pariin! Tällä kertaa ajattelimme jakaa muutamia keilailuun liittyviä vinkkejä. Osaa näistä olemme sivunneet jo aikaisemmissa postauksissamme, mutta älkää antako sen häiritä. Kuten kaikki tietävät, kertaus on opintojen äiti. Keilailu ei muutenkaan ole lajina mikään erityisen monimutkainen tai laaja, joten loputtomasti vinkkejä siihen ei voi antaa. Olemme kuitenkin halunneet kerätä yhden artikkelin alle kaiken sellaisen tärkeän, mistä on varmasti apua kaikille pelaajille – niin uusille kuin vanhoillekin. Joten pidemmittä puheitta siirrytäänpä asiaan!

Valitse oikeanlainen pallo

Etenkin tämä on neuvona sellainen, että emme voi liiaksi teroittaa asiaa. On aivan äärimmäisen tärkeää, että keilaaja valitsee itselleen sopivan pallon. Se, mikä pallo sopii kellekin, riippuu pääasiassa kahdesta seikasta: sen painosta sekä sen reikien koosta. Jos pallo on liian painava, ei pienikokoisen ihmisen kannata keilata sillä. Itselle liian painavalla pallolla on yksinkertaisesti erittäin vaikea tähdätä. Monikaan aloitteleva pelaaja ei välttämättä edes tajua sitä, kuinka paljon tässä lajissa on kyse tekniikasta ja pienistä nyansseista tähtäyspuolella, mikäli he pelaavat aina liian jykevällä pallolla. Oikean kokoisella pallolla tähtääminen on huomattavasti helpompaa ja pelaaja voi kokea itse olevansa ohjaksissa pallon sijasta. Mikäli reiät puolestaan ovat liian pienet, ei pelaajan käsi mahdu sisään. Jos ne taas ovat liian suuret, ei pelaaja saa pallosta sopivaa otetta, jolloin pallo helposti kirpoaa käsistä ja suuntaa kohti kourua.

Panosta paikkoihin ja kaatoihin

Tämä on sinänsä ilmiselvä vihje ja voi näin ollen tuntua melko höhlältäkin. Tarkoitus on kuitenkin nyt kiinnittää huomiota siihen, kuinka tärkeää pelaajan pistemäärän kannalta on se, että pelaaja tekee paljon kaatoja ja paikkoja. Mikäli pelaaja kaataa jokaisessa ruudussa vain muutaman keilan tai jopa 9 keilaa joka kierroksella, eivät pisteet pääse nousemaan ensimmäistä sataa pistettä juuri ylemmäs. Toki monelle 100 pisteen sarjakin on suuri saavutus, mutta mikäli sarjaan kuuluu tuplapisteitä antavia paikkoja ja kaatoja, nousevat pistemäärät maagisesti huomattavasti korkeammaksi. 100 pisteen ja 200 pisteen sarjan välinen suurin ero on, että jälkimmäisessä on paljon enemmän tuplapisteisiin oikeuttavia heittoja ja näitä seuraavia tuplapisteheittoja.

Jos kaverisi tuntuvat keilaavan jatkuvasti tuplasti niin paljon pisteitä kuin sinä, ei se tarkoita suoraan sitä, että he olisivat tuplasti niin hyviä kuin sinä – he vain onnistuvat kaatamaan keiloja sellaisissa tilanteissa, joissa se on arvokasta. Kaikkein surullisinta on, jos pelaaja esimerkiksi saa paikon tai täyskaadon, mutta sen jälkeen seuraavilla heitoilla ei kaadukaan keiloja. Tällöin tuplapisteet menevät hukkaan. Suosittelemme lukemaan Pistelasku-artikkelimme, mikäli keilailun pistelasku on vielä hämärän peitossa.

Pelaa samantasoisten pelaajien kanssa

Tämä on ehkäpä nyt hieman erikoinen vinkki, mutta sitä ei kannatakaan ottaa liian todesta. Keilailu on nimittäin siitä hieno laji, että sitä voi nimenomaan harjoittaa kenen kanssa tahansa. Voit halutessasi lähteä keilaradalle vaikkapa työporukan tai kaveriporukan kanssa, eikä tällaisissa isommissa porukoissa välttämättä kaikilla ole lajista samaa kokemusta. Tärkeintä tällöin on yhdessä tekeminen ja hauskanpito. Vaihtoehtoisesti voit ottaa myös vaimon/miehen ja lapset mukaan radalle. Tällöin tosin kannattaa harkita niin sanottujen kaiteiden käyttämistä, sillä kaiteet helpottavat perheen pienimpien pelaamista, kun pallo ei käytännössä voi mennä kouruun vaan kaataa aina mennessään vähintäänkin muutamia keiloja.

Lähinnä siinä vaiheessa, kun olet täysin noviisi ja ensikertalainen lajin parissa, saatat lähteä keilaamaan sellaisten henkilöiden kanssa, joilla ei ole valtavasti kokemusta lajista. Samalla tavalla et halua, että ensimmäiset jalkapallokokemuksesi ovat SM-liigan mestareiden kanssa. Liian kova taso voi nimittäin pahimmillaan kitkeä halun jatkaa harrastusta. Parasta on kuitenkin pitää avoin mieli, sillä suurin osa pelaajista heittää ensimmäisillä pelikierroksillaan huomattavan osan heitoistaan kouruun. Siltikin olisi tärkeää, että aloitteleva pelaaja pääsisi pelaamaan jokseenkin omantasoistensa pelaajien kanssa, jotta ei pääse muodostumaan oloa omasta huonoudesta. Harjoitus tekee keilailussa mestarin aivan samalla tavoin kuin muissakin urheilulajeissa.

Lyö vetoa kavereiden kanssa

Emme sinänsä kehota ketään uhkapeliin, mutta halusimme kuitenkin tuoda tämänkin pointin esiin. Nimittäin keilailu on huomattavasti hauskempaa silloin, kun pelataan jostakin panoksesta. On yksinkertaisesti jännittävämpää silloin, kun pelin lopussa odottaa jokin motivoiva tekijä. Vastaavaa voisi verrata siihen, kun aasin edessä roikotetaan porkkanaa. Lisämotivaatio tuppaa usein näkymään parempina yrityksinä ja keskittyneempinä pelaajina, mikä on koko peliporukan tuloksille positiivinen asia.

Älä tuhlaa aikaa

Yksi keilailun ikävimmistä puolista on se, että se ei ole halpaa hupia. Ratavuokra tunnille voi pahimmillaan lähennellä jopa 30–50 euroa, riippuen tietenkin keilahallista, ajankohdasta ja paikkakunnasta. Tavallisesti arkiviikon aikaiset ajat ovat huomattavasti halvempia kuin viikonloppuillat.

Koska aika keilaradalla on rahaa, on pelaajien syytä olla tietoisia omista vuoroistaan. On ikävää, mikäli yhtä pelaajaa joudutaan jatkuvasti odottamaan ja hänelle joudutaan muistuttamaan, että “hei, nyt oli sun vuorosi”. Siinä vaiheessa kun yhdellä pelaajalla on vuoro kesken tai alkamassa, seisoo kaikkien muidenkin peli. Jos siis esimerkiksi yhdellä neljästä on tapana jäädä suustaan kiinni, häiritsee se kaikkien peliä vähentämällä kellosta arvokkaita minuutteja. Suosittelemmekin, että seuraavaksi vuorossa oleva pelaaja pitää aina katseensa radan suuntaan ja mielellään ottaa pallonkin valmiiksi käsiinsä ennen vuoronsa alkamista. Tällä tavoin saat maksimoitua aikasi radalla.