Pistelasku

Home / Pistelasku

Ah, keilailun pistelasku… Tässä on asia, joka aiheuttaa usein harmaita hiuksia pelaajien keskuudessa. Kyseessä on yksinkertaisesti muutoin melko mutkattoman lajin kaikista monimutkaisin ominaisuus. Mitään suurempia keilailuvälineitä pelaaja ei tarvitse, tyyli on palloa heittäessä varsin vapaa ja tavoitekin on yksiselitteinen – pelaaja yrittää jokaisella heitollaan kaataa mahdollisimman monta keilaa. Sen sijaan pistelasku tuottaa monille aloitteleville pelaajille lähes ylitsepääsemättömältä tuntuvia ongelmia. Monikaan ei yksinkertaisesti ymmärrä esimerkiksi paikkojen ja täyskaatojen merkitystä ja vaikutusta peliin.

Tässä artikkelissa pyrimme valottamaan tätä keilailun kaikista hankalinta osa-aluetta tarjoamalla yksinkertaiset ohjeet siihen, miten pisteet lajissa lasketaan.

10 ruutua

Keilailussa jokainen pelaaja pääsee yksittäisen pelikierroksen aikana keilaamaan 10 ruutua. Jokaisessa ruudussa pelaajalla on käytettävänään kaksi yritystä, tosin viimeisessä eli kymmenennessä ruudussa pääsee heittämään parhaimmillaan kolmesti.

Yksittäisen ruudun alkaessa pelaajan eteen tuodaan 10 keilaa. Ruudun voi ratkoa kolmella eri ydintavalla: kaadolla, paikolla ja jätöllä. Kaato tarkoittaa sitä, että pelaaja onnistuu kaatamaan kaikki 10 keilaa ensimmäisellä heitollaan. Tällöin toinen heitto jää automaattisesti käyttämättä. Paikossa puolestaan keilat kaatuvat loppuun vasta toisella heitolla. Silloin ei ole merkitystä sillä, kaatuiko ensimmäisellä heitolla esimerkiksi 10 keilaa vaiko 0 keilaa – toisen heiton “kaato” on aina paikko. Jättö tarkoittaa terminä sitä, että pelaajalle jäi vielä kahdenkin heiton jälkeen keiloja pystyyn.

Kertoimet

Kaikkein monimutkaisinta tässä lajissa on paitsi kaadon, paikon ja jätön erojen sisäistäminen, myös kertoimien ymmärtäminen. Tosiasiassa säännöt ovat kuitenkin suhteellisen yksinkertaiset. Jos pelaaja saa keilailukierroksellaan poikkeuksetta jättöjä, lasketaan kaadetut keilat jatkuvasti ilman kerrointa. Tällöin mitään monimutkaista ei ole. Sen sijaan paikot aiheuttavat pelaajan seuraavalle välittömälle heitolle tuplakertoimen. Jos siis kaadat esimerkiksi ruudun 6 toisella heitolla ensimmäisellä heitolla jäljelle jääneet keilat, on kyseessä paikko, ja 7. ruudun ensimmäisen heittosi pistemäärä tullaan kertaamaan kahdella. Jos puolestaan saat täyskaadon, kerrataan seuraavat kaksi heittoasi kahdella.

Käytännössä pelaajan ei tarvitse tietää kertoimista mitään, sillä tavoite on aina sama – kaataa jokaisella heitolla mahdollisimman monta keilaa. On kuitenkin tärkeää huomata, että pelkkiä jättöjä keilaamalla pelaajan on vaikea päästä hyviin pistelukuihin kierroksellaan, vaikka joka heitolla kaatuisi 9 keilaa. Paikot ja etenkin kaadot ovatkin loppujen lopuksi tämän pelin suola ja kaikkein tärkeimmät asiat – ilman niitä hyvät pisteet ovat mahdottoman.

Monimutkaisinta pistelaskussa on se, että pelaaja saattaa toisinaan saada myös useamman kaadon peräjälkeen. Tällöin tuplapisteet tuplautuvat: ensimmäisellä kaadolla kerrataan kaksi seuraavaa heittoa, toisella kaadolla taas kaksi seuraavaa heittoa, jolloin kolmas heitto on sekä ensimmäisen että toisen kaadon tuplaama. Tällä tavoin pelaaja saattaa lopulta yhteensä 11 heitolla päästä jopa 300 pisteeseen, vaikka hän kaataakin ainoastaan 110 keilaa.

Systeemi kuulostaa äärimmäisen monimutkaiselta, vaikka sen selittäisi helpolla tavalla. Näin ollen on vain pelaajasta itsestään kiinni opetella, miten pistelasku menee. Tärkeintä on kuitenkin tietää paikkojen ja kaatojen merkitys pelille. Jos satut aina saamaan noin 100 pisteen sarjoja ilman paikkoja ja kaatoja, olet itse asiassa kohtuullisen hyvä pelaaja, sillä heittosi ovat lähestulkoon täydellisiä jos ne kaatavat lähes 9 keilaa melkein joka kierroksella. Jos kuitenkin haluat nousta sarjallasi esimerkiksi 150 pisteeseen (puolet maksimista), täytyy sinulla olla jo muutamia kaatoja tai paikkoja sarjassasi. Jos sitten nouset yli 200 pisteen, tarkoittaa se sitä, että todennäköisesti sarjassasi on suurin osa heitoista kaatoja.

Jatka harjoittelua

Ei kannata lannistua, vaikka pistemäärät tuppaisivatkin jäämään mataliksi, kun kaverit vieressä keilaavat tuplasti sen, mitä sinä keilaat. Harjoitus tekee mestarin, ja parillakin onnenkantamoisella (eli kaadolla) voit nostaa pistetulostasi huomattavasti.

Kun keilaat ensimmäisellä heitollasi 9 keilaa ja tämän jälkeen paikon ja toisessa ruudussa 8 keilaa ensimmäisellä heitolla ja 0 toisella, on sinulla jo kasassa pisteitä seuraavasti kolmen ruudun ajalta:

9 + 1 + 16 + 0 = 26 pistettä.

Jos kaverisi puolestaan on tehnyt kaksi kaatoa, sitten kaatanut 9 keilaa ja lopulta yhden keilan, on hänellä pisteitä seuraavasti:

10 + 20 + 27 + 2 = 59 pistettä.

Käytännössä peli voi siis olla hyvinkin pienestä kiinni, ja voit vastavuoroisesti ottaa kavereitasi kiinni myöhemmin sarjan aikana, mikäli satut saamaan pari täyskaatoa pisteytystäsi piristämään! Älä siis lannistu, vaan keskity omaan tekemiseesi ja parempien heittojen harjoitteluun!